Ученици от Добрич със силни представяния в ИТ олимпиади

"През последните два месеца берем плодовете на усиления труд през годината." - Мария Кирилова – преподавател по ИТ

Ученици от Добрич със силни представяния в ИТ олимпиади

През май месец се проведе националният кръг на олимпиадата по ИТ. Дванадесетокласниците от ЕГ "Гео Милев" Самуил Георгиев от 12е клас и Християн Димитров от 12а се представиха в категория „Големи обеми от данни“. Самуил е бил в екип с Илиян от ПМГ „Иван Вазов“  и се класираха 5-ти, а Християн е бил в екип с Делян от ЧСУ „Леонардо да Винчи “  - взели са 9-то място. 



А преди това Илиян И Самуил са били допуснати до национален конкурс, организиран от БАН - „Млади таланти“ , а от „УчИМИ 22“ - ученическа секция на СМБ, се връщат с медал и грамота за отлично представяне. 

През април месец в гр. Девин се проведе националното състезание „Аз мога тук и сега“ – ИТ и визуални изкуства. 447 участници от 47 населени места са били на състезанието, и въпреки силната конкуренция, Теодор Станчев от 9в клас се класира 5-ти в категория "Фотография".

В същия ден националният турнир „ИТ свят“ се състоя в онлайн формат. Проектът на Симона Стефанова и София Митева от 9г клас се класира на първо място.   

През март проектът на момичетата бе на 1-во място и в областния кръг на олимпиадата по ИТ, предложен за национален кръг. Той представлява игри, свързани с епохата на Ренесанса, рисуван изцяло от София и програмиран от Симона. 

Последната изява на учениците за тази година на национално ниво бе на 18 юни. От миналата есен са сформирани два екипа по програма „Роботика за България“. В три кръга екипите предаваха задачи в четири различни направления. Финалната задача класира и двата екипа за участие в националния фестивал на програмата. Това е третото класиране на екипи от гимназията на национален фестивал, като училището е първото в града ни, включено в програмата от 2015 г.

Екипът  „Broken Bricks“ е в състав - Виктория и Никол от 8а и Халил и Ивайло от 8в клас. Учениците участват за първи път, но заради опитния ментор попадат в дивизия Premier – с най-опитните отбори с EV3. Въпреки това те успяха да се отличат сред най-добрите за Робо дизайн, а именно конструкция и програмиране на робота.

Екип „sArmy“ се състезава в новосформираната категория „Arduino“ -  най-тежката, без ограничения за ученическа възраст. 

Съставът на екипа е миналогодишният успешен екип в дивизия „Premier“. Те получиха поощрителна награда през миналата година от „Роботика за България“ и награда за проект от „Граждани+“. 

Теодор от 10г, Мартин и Преслав от 10д, Николай Казаков от 10в, Атанас от 11д и Михаела от 11г са взели три отличия – за отборна игра, изследователски проект и Робо игра. Това им донася и трето място в крайното класиране в тяхната категория. В атрактивната част – демонстрация на робоиграта „sArmy“ са първи. Наградени бяха и за най-креативен пост със снимка.

 


Самуил Георгиев от 12е клас и Илиян Петров

 


Християн Димитров 12а клас