Започна приемът на заявления по новата мярка „Солидарност“ в подкрепа на украинските граждани

Чрез него ще се окаже навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда

Започна приемът на заявления по новата мярка „Солидарност“ в подкрепа на украинските граждани

От 6 юни 2022 г., Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Чрез него ще се окаже навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева.


Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за:

  получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа;

  включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца;

  получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор;

  получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356,00 лв. на месец за период до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там – на място да подават заявленията си.  

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Подробна информация за условията по проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и във всички Дирекции „Бюро по труда” в страната.