Мобилен пункт за ваксинация срещу Ковид-19 ще заработи в Добрич на 4 юли

Кемперът за поставяне на ваксини е позициониран до административната сграда на БЧК.

Мобилен пункт за ваксинация срещу Ковид-19 ще заработи в Добрич на 4 юли



От 4 юли в Добрич и Генерал Тошево стартира поставяне на ваксини срещу Ковид-19 в подвижен ваксинационен пункт – кемпер.  Инициативата е част от програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“, финансирана от Американската Агенция за Международно Развитие. 

Кампанията се провежда съвместно между Областният съвет на БЧК - Добрич и РЗИ Добрич. 

„От 2 месеца ние водим преговори и разговори по отношение на това в град Добрич и областта да бъде поставен кемпер за мобилна ваксинация и най-накрая успяхме да се сдобием и с това. Днес е първият ни ден, в който искаме да разгласим това” – заяви директорът на Областния съвет на БЧК – д-р Артюн Еринозов. 

„Планираме да работим към настоящия момент с четири медицински екипа. За месец юли мобилният екип няма да работи в седмицата – 18 -24 юли, като в седмицата 4-10 ще бъдем в град Добрич, позиционирани до административната сграда на БЧК, като на 5, 12, 26 и 28 юли в следобедните часове ще бъдем в Генерал Тошево – от 14 до 19 часа. Ще предоставим графика, за да могат всички заинтересовани лица да дойдат и да се ваксинират против заболяването” – сподели  областният координатор на мобилния ваксинационен екип Виолета Каменова. 

Единият от екипите, който ще работи в мобилния ваксинационен пункт е този, който поддържа имунизационния кабинет за Ковид-19 в РЗИ – Добрич. Директорът на инспекцията д-р Светла Ангелова коментира, че това е една чудесна инициатива и изрази надеждата си да има повече желаещи да се ваксинират.  „Ваксините ще бъдат осигурени от инспекцията, всички екипи са получили своите инструкции и знаят как да работят с ваксините. Аз бих апелирала хората да се възползват от всички възможности и да се имунизират, все още епидемичната ситуация е сравнително спокойна, независимо, че на фона на бройки между 5 и 15 за областта ежедневно, ръстът на случаите на ден е над 100%, заболяемостта расте всеки ден. Апелирам хората да се имунизират и това е една от възможностите, които се предлагат на територията на областта” – сподели тя и допълни, че вече може да се поставя и четвърта бустерна доза. „Имунизационните екипи са запознати със схемите, по които се слага четвърта доза. Ваксини има достатъчно количество от всички видове, така че всичко е налице, остава гражданите да помислят за здравето си” – каза още д-р Ангелова. 


Поставянето на ваксини в мобилния пункт ще започне на 4 юли,  като графикът ще бъде представен на по-късен етап.