Йордан Йорданов: Искаме да направим центъра така, че в следващите 20 години да няма нужда от ремонт

Това обяви пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов: Искаме да направим центъра така, че в следващите 20 години да няма нужда от ремонт

Той сподели, че мандат 2019 -2023 година може би ще бъде нулев за общините заради пандемията от Ковид -19, впоследствие войната в Украйна, инфлационната криза и други процеси, които забавиха или отложиха с неограничен период въвеждането на новия Програмен период и сериозното забавяне и отлагане на Плана за възстановяване. 



„Програмният период не се очертава към днешна дата да започне в рамките на тази година. От друга страна планът за възстановяване се споменава, че може да започне през месец септември, но дори и в най-оптимистичните варианти, дори и да започне технологичното време, което ще е нужно на общините, е повече от 6 месеца. Тоест в най-добрия вариант, в рамките на следващата година, могат да започнат дейности по  различни проекти, но ние не сме тук да бездействаме. Не сме спрели да работим и да търсим варианти за финансиране” – заяви Йорданов.

Той сподели още, че през месец юли се очаква общинските съветници да дебатират и да гласуват предложението за теглене на кредит до 12 милиона за ремонт на центъра. 

„Искаме да го направим веднъж завинаги и в следващите 20 години да няма нужда да се ремонтира. Очакваме в рамките на следващите две седмици да получим заданието за центъра, което ще ни позволи да обявим и конкурс на следващ етап. Последните обсъждания бяха в петък, че е възможно да увеличим конкурса с един месец. Обявяването на конкурс на 1 август води след себе си на някаква невъзможност на архитектурните бюра да реагират. Искаме да дадем шанс на всички, които искат да участват” – каза още Йорданов.