За 5 години забраняват улова на хищна риба в Черно море и реките

Уловът ще трябва да бъде регистриран, сочи заповед на земеделския министър

За 5 години забраняват улова на хищна риба в Черно море и реките

За срок от 5 години се предвижда забрана на стопанския и любителския риболов на европейската речна змиорка във водите на територията на страната и в акваторията на Черно море, предвижда заповед на министъра на земеделие Иван Иванов. Според нея при случаен улов на подобен вид хищна риба, той трябва да се върне във водния басейн, от който е уловен, независимо от състоянието им, се казва още в документа.



Капитаните на риболовни кораби пък са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на змиорка, като записът съдържа информация за теглото и размера на всяка уловена змиорка поотделно. Любителите рибари, които уловят змиорки, също ще трябва да регистрират улова си и връщането на водните обитатели.

За срока на действие на заповедна на земеделския министър няма да бъде позволено и пренасянето, съхранението, превозването, предлагането и продажбата на змиорки, уловени във водите в страната или в българската акватория на Черно море.

Заповедта се издава заради нуждата от прилагане на мерки за опазване на европейската речна змиорка, се казва още в документа с дата 8 юли 2022 г.