Александър Пройнов - Апер открива изложба в Балчик на 15 юли

Негови статуетки са притежание на Ватикана - подарени на папа Йоан Павел Втори и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции.

Александър Пройнов - Апер открива изложба в Балчик на 15 юли

"Ел Булгаро - легендата е жива" е новата изложба на Апер, творбите ще бъдат изложени в галерия "Тунела" от 15 до  29 юли.



Александър Пройнов – Апер работи в сферата на монументалното изкуство.

За времето от 1982 до днес като творец е реализирал 16 индивидуални изложби в Европа и Азия. Водещ артист в Дните на българската култура - Германия, Австрия, Кипър, Словения, Хърватска, Естония, Киргизия, Португалия, Македония  и има над 800 арт-акции, изложби и представяния в България. 

Защо поредната му творческа изява е точно в Балчик ?

„ За мен Балчик е връзката с румънската кралска династия, която е ярък почитател на българското изобразително изкуство от 18 век насам. Моето докосване до поетиката и красотата на Двореца в Балчик, в съчетание с моето скулптуриране смятам, а и съм убеден, че ще донесе удоволствие и радост на гражданите и гостите на града и на това приказно място на брега на Черно море. Усещането ми за форма и знак ще допълнят природните и архитектурни достойнства на Двореца.“ - споделя артистът. 

Носител е на редица награди включително и на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство.

Създател и автор е на европейския символ “Зевс и Европа” за национални и регионални медии / телевизии / под егидата на френското правителство и ЕС.

Създател и автор е на наградите на десетки национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: “Златната ракла”,  на наградата „Слава”, връчвана на най-успешна фирма от Германо-Българската индустриално - търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР - статуетката „АЗБУКИ”, на  наградата Топ-20 за българска музика на БНТ и БНР, на статуетката „Бялата птица” връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР, МНО, литературни и поетични конкурси.

Учредител и автор е на награди за спортна журналистика – „Брадвите” в памет на спортните журналисти братя Екскерови, юношеско и младежко творчество, читалищна дейност.

Дарител на десетки обществено-политически и народополезни организации, училища, читалища, сиропиталища и на индивидуални носители на национална гордост.