БСП взима третия мандат от президента

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България".

БСП взима третия мандат от президента

В приветствието си държавният глава похвали червената партия, че е успяла да запази добрия тон.


"Показахте, че можете да търсите консенсуса", обърна се към представителите на левицата Румен Радев. По думите му българските политици трябва да бъдат водени от ценностите, които за БСП са приоритетни: Справедливост, солидарност и свобода. На свой ред Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България" обеща, че Столетницата ще положи всички усилия, за да може третият мандат да се увенчае с успех и България да има работещо правителство, което да се справя с кризите.

След връчването на мандата, пред медиите лидерът на БСП Корнелия Нинова разясни, че от още от утре започват разговорите им с бъдещите коалиционни партньори.

Те ща са отново: "Продължаваме промяната", "Демократична България" и Има такъв народ.

"С ГЕРБ и ДПС не, с Възраждане също не бихме преговоряли", отсече тя.

"Ще подходим разумно и диологично, да съставим редовен кабинет, да изпълним програмата, за да има спокойствие за хората. Смятаме, че най-голямата партия трябва да излъчи номинацията за бъдещ премиер", настоя тя.

Нинова настоя че доскорошнте партньори трябва да намерятначин да седнат заедно на една маса и да говоряг за политики.

Припомняме ви, че до започването на конституционната процедура в опит за ново правителство в рамките на това 47-то Народно събрание се стигна след гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков.

На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила "Продължаваме Промяната" Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.

На 14 юли от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред държавния глава, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за правителство в този парламент, както и че няма да посочват кандидат за министър-председател.

Ден по-късно, на 15 юли, за да реши на кого да връчи третия мандат, Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение.

На консултациите четирите формации от досегашната управляваща коалиция – "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България", "Има такъв народ", макар и с нюанси в позициите си, декларираха готовност за диалог и да положат усилия за създаване на ново правителство в рамките на този парламент.

Ако и БСП не успее да формира кабинет, президентът трябва да разпусне парламента, да насрочи предсрочни избори и да назначи служебно правителство, но… по Конституция третият мандат е по-различен.

Политическата сила, в настоящият момент това е БСП, няма предварително определен срок да определи кандидат за премиер.

Решение на Конституционния съд (КС) от 1992 г. казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. Отсъствието на точно посочен срок, в който да се посочи кандидат за министър-председател, дава възможност третият мандат да продължи дълго.