БСП сяда на масата за преговори с ИТН

Очаква се партията на Слави Трифонов да даде свои предложения

БСП сяда на масата за преговори с ИТН

Преговорите за съставяне на правителство продължават. След като във вторник левицата разговаря с “Продължаваме Промяната”, днес на масата ще поканят “Има такъв народ”. От ПП поставиха условия за създаване на коалиция - да се постигне работещо антикорупционно мнозинство. 


А снощи дясната коалиция „Демократична България” обсъждаше каква ще бъде позицията им по новия мандат.

Третият мандат остава на кръстопът. „Има такъв народ” сядат за разговори с БСП, но остават предпазливи в очакванията.

„Сядаме да видим какви са възможностите да се състави, а не да чакаме избори. Ако има воля и програма трябва да се случи. Отговорността е на БСП, да видим”, заяви Станислав Балабанов, депутат от ИТН.

От „Демократична България” поискаха политическа неутралност при третия мандат. Христо Иванов заяви, че е рано да се каже дали дясната коалиция ще даде своето „за” нов кабинет.

„Ние ще решим дали след осигурена подкрепа”, заяви Иванов.

Третият мандат доведе и до скандал в пленарната зала. Опозицията постави фокус върху условието на ПП Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

„Ако се поддадете на този политически рекет и ако, за да запазите за няколко месеца позициите си в няколко министерства, се съгласите с това назначение, вие ни обявявате директна война”, каза Десислава Атанасова.

„Колеги, самозабравили сте се. Само преди седмица мандатът беше във вас. Защо го върнахте?”, попита Георги Свиленски.

Ако БСП не успее да събере мнозинство за редовен кабинет с третия мандат, 47-ят парламент ще бъде разпуснат от президента.