“Танцово кино на път из България” ще гостува в Тервел на 26 и 27 юли

Освен прожекциите и дискусиите, ще бъдат организирани и детско-юношески ателиета за кино танц.

 “Танцово кино на път из България” ще гостува в Тервел на 26 и 27 юли

Фестивалът започва на 27 юли от 18 часа в Читалище "Димитър Дончев - Доктора". 


“Танцово кино на път из България” е пътуващ кино фестивал, чиято мисия е да популяризира жанра на танцовото кино в по-малките населени места в България. Фестивалът се провежда за втора поредна година и е част от проекта “Фокус Кино Танц” на фондация “Човек с шапка”, чиято дейност е в сферата на съвременния танц и танцовото кино. 

В рамките на две седмици екипът ще обиколи 10 града из цялата страна (Годеч, Белоградчик, Мизия, Дряново, Свищов, Нови Пазар, Тервел, Каблешково, Гълъбово, Златоград), където в сътрудничество с местните общини и кметства, ще проведе безплатни прожекции на танцово кино и дискусии с местното население.

В програмата на фестивала са включени 3 късометражни филма на млади български режисьори – “Жената, която уши знамето" на Стефани Ханджийска, "Яхт Клуб Суинг" на Силвия Чернева и "Уязвим" на Коста Каракашян, както и някои от филмите, създадени от курсисти в обучителна програма от миналата година. 

Освен прожекциите и дискусиите, в три от градовете (Белоградчик, Тервел и Каблешково) ще бъдат организирани и детско-юношески ателиета за кино танц. В рамките на два дни децата ще бъдат запознати с жанра кино танц, ще бъдат разделени на групи и ще им бъде предоставен ресурс и подкрепата да направят свои собствени едноминутни танцови филми. В края на всяко ателие ще бъдат прожектирани създадените филмчета, като част от прожекцията на турнето в съответния град. Ще бъде поканена публиката да гласува за любимите си три филмчета, които ще спечелят професионално звуково оформление от композитор и участие във фестивал "Фокус Кино Танц", който се провежда заедно с курсистите от обучителната програма през октомври в София.

Освен фестивала, проектът включва още едногодишна обучителна програма за танцово кино и осъществяването на 3 високобюджетни продукции на български танцови филми. Цялостният проект е подкрепен от Национален фонд "Култура", но поради ограничения в получения бюджет, нямаше да бъде възможно ателиетата да се осъществят без подкрепата на Виваком грант.

Повече за филмите:

“УЯЗВИМ: представя четирима от най-завладяващите мъже танцьори в България – Кръстьо Методиев, Реми Тоин, Никола Хаджитанев и Светослав Серопян. Комбинирайки авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице, филмът проследява личната връзка на всеки един от тях с танца, за да разберем как тя взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.

"ЖЕНАТА, КОЯТО УШИ ЗНАМЕТО" изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц. Филмът е експресивно тълкуване на биографията на български жени, останали в историята със своите дела. Фокусът пада върху съдбата на Райна Футекова (Райна Княгиня), а нейната "Автобиография" вдъхновява екипа да пресъздаде живота ѝ чрез танц и мода. Общо 11 българки са представени във филма, избрани заради техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите - Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други. Филмът цели да постави жените и тяхната история в центъра на зрителското внимание - дългосрочна мисия на Стефани от предишния ѝ филм за женствеността INNER BLOOM (колаборация с Коста Каракашян).

“ЯХТ КЛУБ СУИНГ” е пешеходно изследване на един твърде поетичен въпрос: регенерацията на градовете и какво се случва с тези, които са били там преди. В него главен герой е Анджела Андрю, която е танцов артист, учен и продуцент, специализиран в Lindy Hop и Vernacular Jazz. Родена и израснала в лондонския Ийст Енд, по образование е  социален работник и продължава да работи с различни общности. Силвия Чернева е дългогодишна ученичка на г-жа Андрю с опит в областта на архитектурата и танца. 

 

Вход свободен