Седмица на италианската култура в "Двореца" Балчик

За пета поредна година в Архитектурно-парков комплекс "Двореца" се открива Седмица на Италия и италианската култура. това се случва благодарение на Консулството на Италия във Варна и неговия Почетен консул Антонио Таркуинио. Освен него, на откриването присъстваха още и съветника по културните въпроси в Консулството Димитър Стойнов, както и директора на ДКИ-КЦ "Двореца" Жени Михайлова.

Седмица на италианската култура в  "Двореца" Балчик

Три са основните акценти, на които са заложили организаторите тази година. Две изложби, обединение под общото заглавие "Живопис и творческа биографистика с добавена реалност - Леонардо и Данте в третото хилядолетие". Впечатляващото и различното в тези изложби е, че те представят две от най-забележителните личности от епохата на Ренесанса по един иновативен и съвременен начин.



Изложбата "Леонардо – благородният гений" включва 14 винилни табла и е посветена на 500-ната годишнина от смъртта на гениалния творец. Посетителите ще имат възможност да видят Леонардо, представен по един нестандартен начин – не само като гений и знаменит художник, скулптор и  изобретател или инженер, но и като реална личност, която твори във всеки миг от живота си, която се съмнява и търси, която е изпълнена с любов и несекващ интерес към света, която изобретява идеи и поставя основите на модерното мислене. Изпълнител на изложбата е Италианския културен институт в София, а дизайнът на добавена е дело на Мартино Манцолини. Експонатите се разглеждат през смарт устройства, посредством специално приложение LeonARdo. Идеята е да се провокира въображението, както на възрастните, така и на най-малките посетители.


Част от изложбата, подредена в Каменната зала, е и колекцията от 17 графики по "Божествена комедия" на Данте. Професор Светослав Косев е автор на творбите, които също могат да се разгледат с добавена реалност чрез приложение на смарт устройство. 


Двете изложби могат да бъдат разгледани до 30.07.

Дните на италианската ще завършат юбилеен гала-концерт на "Музиката на Италия", посветен на 100-годишнината от рождението на Рената Тебалди, която е сред най-ярките оперни певици сопрано на миналия век. Гост-солист ще бъде Киара Таркуини. Концертът е на Държавна опера -Варна. Началото му е 21:00ч., на Открита сцена "Двореца"