YO и F.T.L.O.J за свежарския начин на мислене и обичта към родния град

Двамата артисти от Добрич споделят нова музика и говорят за душевната и умствена настройка "свежарка"

YO и F.T.L.O.J за свежарския начин на мислене и обичта към родния град

Откъде дойде идеята за „Svejarka"?



F.T.L.O.J:  Идеята за свежарка е изцяло на YO, той ми прати демо версия, която ми допадна доста, написах и записах моя куплет за 20-тина минути и му го изпратих. 

YO: Не съм се стремял да гоня нещо конкретно. По принцип методът ми на правене на песни е каквото усетя, каквото мисля – това е. Просто стана внезапно. Припевът ми дойде за 2-3 минути.

Какво послание искате да отправите към публиката, ако има такова? 

F.T.L.O.J:  В песента може да откриеш различни послания. Ключовото бих казал, е че в Добрич както и преди, така и сега има талантливи изпълнители, които искат да поддържат хип-хоп (рап) културата жива. През годините в Добрич яхват вълните различни артисти, най-емблематичните в рап средите са DRS. Посланието в "Svejarka", е че гоним сходен магнитуд, чрез който Добрич ще докаже за пореден път, че тук се раждат/развиват артистични и талантливи изпълнители.

YO: Точно тази песен не съм я правил с цел послание, но това, което съм заявил в припева - отговорно заставам зад думите си, че искам да поставя града на карта спрямо музиката, която правя.

Има ли артисти, които оказват влияние върху вашето творчество? Кои са идолите ви в рапа, ако има такива?

F.T.L.O.J:  В личен план изпълнители "идоли" нямам. Но има много такива, от които се зареждам и мотивирам.

YO: Нямам идоли, но са ми повлияли най-много в топ 3 – Dim4ou, V:RGO, Боро Първи. Наскоро чух едно момиче, казва се Лора, тя е от "KARTELA RECORDS" - прави песни изцяло на английски и много ми допада. Както и ESKO и SHUNAKA, това са топ 3 нови изпълнители.

Защо не изместихте проекта извън Добрич, където вероятно може да пожъне повече успех? Какво ви задържа тук? 

F.T.L.O.J:  Не харесвам по-големите градове, въпреки това че реално предлагат по-голямо поле за реализация. Тук също става, но предполагам по-бавно.

YO: Аз когато правя музика не се слагам в рамки. Аз го правя чисто от удоволствие. А спрямо клипа - разбираемо е защо сме го снимали в Добрич, тъй като колаборацията ми с Марио (F.T.L.O.J) – той е от Добрич, и аз съм от Добрич и реално за мен беше най – добре да си го снимаме в Добрич. Все пак репрезентваме нашия град.

Какво прави един човек „свежарка“?

F.T.L.O.J:  Това много зависи от мирогледа на човек, както и ценностната му система.

YO: Една свежарка храни ума и душата си с позитивни мисли и енергия, обгражда се само с позитивни и стойностни хора. Инвестира в себе си, постига цели и не спира да мечтае.

Цитираме част от текста : „Рано или късно ще сложа града на карта“ – какво липсва, според вас, в развитието на града ни, че все още да не е „на картата“? 

F.T.L.O.J:  Добрич е на карта, но избледнява, има нужда от обновление, както и култура, различна от поп-фолк.

YO: Липсват артисти, аз с тази песен ни най-малко не искам да омаловажа труда на всички артисти, които са правили музика и са допринасяли за нашия град в миналото. Било то поп-фолк, било то рап - аз не деля стиловете. Но просто е ясно, че от всички градове гърмят, а в нашия град има застой. Искам да събудя младите в града ни, аз контактувам и с по-млади от мен, които са супер надъхани и имат талант, но нямат средства. Аз тръгнах от нулата и си създадох моето студио, за да мога един ден, живот и здраве, когато се прибера в България, да си изместя студиото и да давам шанс на хора, които са талантливи, но нямат средствата за да започнат. 

Какво обичате най-много в нашия град? 

F.T.L.O.J:  Вероятно, че може да го наречем "СВОЙ".

YO: Нямам нещо конкретно, което бих описал. Аз си го чувствам просто, не мога да го опиша - това си е моят роден град. Малък е градът ни, няма кой знае какво. Спрямо големите градове, ние сме малък град и нямаме много голям шанс за развитие и е замиращ по статистика, но точно това носталгичното ме връща там. Искам да допринеса към града ни, за да останат младите. Аз съм от хората, които са от дълго време в чужбина, но не мисля да прекарам целия си живот тук.

Новата песен "Svejarka" на YO и F.T.L.O.J :