Фестивалът "Фолклор без граници" продължава днес

Мексико, България, Египет и Северна Македония предстои да покажат част от своята култура на 25 и 26 юли

Фестивалът "Фолклор без граници" продължава днес

Заместник-кметът д-р Емилия Баева даде начало на ХХ издание на международния фестивал на 24 юли с участието на съставите на Грузия и Турция. Танцовите състави оставиха публиката на Добрич очарована от автентичните си дрехи и красиви танци.




Снимки: Община град Добрич


Сега Мексико, България, Египет и Северна Македония предстои да покажат част от своята култура. 

Форумът се организира от Община град Добрич и НС ЦИОФФ – БЪЛГАРИЯ (Национална секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни  изкуства към ЮНЕСКО) и е под патронажа на г-н Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.

България е представлявана от Фолклорна танцова студия "Добруджа"

Детската фолклорна студия е създадена през 1989 година с цел издирване, съхраняване и популяризиране  на българския фолклор. Неин създател и главен художествен ръководител е Стоян Господинов. 

През годините студията се утвърди като школа за обучение на млади хора и създаване на кадри за Професионалния ансамбъл „Добруджа“. Днес в нея се обучават над 150 деца и младежи. 

В репертоара на състава влизат над 25 постановки от всички етнографски области на България, като преобладават танците от обредния цикъл на добруджанския край. 

За своята 33-годишна история танцова студия „Добруджа” е реализирала над 1000 концерта и турнета, печелила е редица престижни награди и отличия. С огромен успех е  гастролирала в Германия, Испания, Унгария, Русия, Швейцария, Италия, Турция, Белгия, Англия и др.