Служители на ГДО и ГДИН протестираха за по-високи заплати днес в Добрич

Служители на Главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ излязоха на протест пред Съдебната палата в Добрич с искане за изпълнение на ангажимента на Министерството на правосъдието за увеличение от 300 лв. на основните си възнаграждения

Служители на ГДО и ГДИН протестираха за по-високи заплати днес в Добрич

Около двайсет служители на Съдебната охрана се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в Добрич, за да изразят недоволството си от неизпълнените от страна на Министерството на правосъдието обещания. Припомняме, че на 15 юли, по време на посещението си в затвора във Враца, правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че всички служители на двете дирекции ще получат 300 лв. увеличение на заплатите, считано от 1 юли 2022 година. Реалното увеличение обаче, според протестиращите , е от едва 125 лв., което те определиха като подмяна на заявеното повишение преди по-малко от две седмици.


По думите на председателя на Синдикалното сдружение „Охрана“ Добрич Емил Колев това увеличение не отговаря по никакъв начин на инфлацията в страната. Той е служител в съдебната охрана от около десет години, като за последно заплатите им са били актуализирани през април 2020 година. Според него моментът за протест е точно сега, независимо от политическата ситуация в страната. Като обидно и напълно неадекватно на инфлационните процеси в България определи увеличението на основните възнаграждения със 125 лв. и зам.-председателят на Синдикалното сдружение Добромир Мавродиев. Той изрази увереност, че протестите няма да спрат, докато не се изпълни искането им заплатите им да бъдат повишени с 300 лв. 

Служители на ГДО и ГДИН от Добрич ще вземат участие и на националния протест пред сградата на Министерството на правосъдието в събота.