Четири чужди компании обучаваха учениците на Професионалната гимназия по аграрно стопанство

За трета година гимназията осъществява мобилност на ученици по Програма Еразъм +. проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000008135 „Европейски път към мечтана професия“, финансиран от Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „ Професионално образование“

Четири чужди компании обучаваха учениците на Професионалната гимназия по аграрно стопанство



В началото на 2022 ПГАС получи акредитация с гаранция за качество, единствено от всички училища в област Добрич. Това признание спомогна за спечелването на проект по Програма Еразъм + предвиден да се осъществи през  2023г  в Милано, Италия.


От 24.06.22 - 18.07.22  шестнадесет ученици и двама придружаващи ги учители бяха  в Будапеща, Унгария. Различното в настоящата мобилност, е че  в  изпълнението на проекта бяха включени и 4 дни „ Зелено пътуване”. На 24.06.22г участниците  разгледаха и опознаха красивият град Алба Юлия в Румъния, а при опътуването си към България посетиха и Брашов. 


Практиката осигурена от партньорската организация 1CEBA (the  First Central EuropeBenefitAssociation ) се проведе в четири различни компании, отговарящи на специалностите на учениците „Фермер” и „Техник на селскостопанска техника”. Част от учениците бяха заети в биоферма Cinega Tanya, осигуряваща биопродукти, които хората сами могат да си изберат и наберат.За три седмичният си престой практикантите приложиха своите знания и умения, придобили в училище, във фермата, като се грижиха за зеленчуковата градина и животните. Те се запознаха  със специфичните особености при отглеждането на кози, коне и  говеда от породата "Симентал". В зеленчуковата градина извършваха всекидневна грижа за плодни, лисни и листностъблени и кореноплодни зеленчукови култури и подправки.  В компаниите Dunaliget, Janoskert Kerteszet и  Oazis Kerteszet се  отглеждат  паркови и градински видове растения, които се използват за озеленяване в ландшафтните градини на Будапеща. Нашите ученици  се грижиха за специфичните разнообразни растителни, дървесни, храстови и декоративни представители на азиатската флора.Засаждаха, пикираха, подрязваха, поливаха и подреждаха разообразните храстови  и цветни формации. Участваха във всички етапи в подготовката на готовата продукция.


 Учениците имаха възможност да работят в реални условия, да надградят своите знания и умения, да участват в производственият процес на компаниите, да получат реална представа за структурата, начина на функциониране и управление на чуждестранните фирми. Натрупаният опит, професионалните и чуждоезикови умения, по време на мобилността ще увеличат конкурентоспособността и възможностите на всички участващи за трудова реализация. Социалните умения,  ще ги направят по - уверени в собствените им възможности  и бързо променящите се условия на живот. За придобития опит учениците получиха европейски сертификати, които могат да приложат към портфолиото си и документите за кандидатстване в университети и  за работни позиции.


По време на престоят им в Будапеща групата имаше възможност да посети историческите забележителности на унгарската столица, да се потопи в културата, традициите и ежедневието на месните хора и да преодолява езиковата бариера.

От 11.07.22г до 17.07.22г мобилност осъществиха и шестима учители от гимназията. Те се срещнаха с представители от Agricultural Vocational Center of the Central Hungarian Region и се запознаха с образователната система въведена и  приложена в Унгрия. Обсъдиха новостите в професионалнато обучение и съвременните професии, които се търсят и  в двете страни. Професионалният център организира  посещение в  KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium (Технически колеж по градинарство и геодезия). Колежът е бил основан през 1906г  от група български градинари, които са отглеждали зеленчуци върху територията му.  И двете училища се оказа, че са създадени през една и съща година и  имат сходна съдба, като са се променяли във времето, но и двете се развиват и подготвят ученици за сферата на земеделското стопанство. Партньорската организация 1CEBA предостави възможност на учителите да видят реалните работни места на учениците, които провеждат практика в биоферма Cinega Tanya и да се запознаят с тяхната всекидневна програма и  изпълнени задачи.За седмица, мобилността на учителите осигури и културна програма, чрез която участниците имаха възможност да посетят и видят сградата на Парламента, Рибарският Бастион, Замъкът Буда, Площадът на героите, Музеят на земеделието,Базиликата Св.Стефан, Църквата Матиаш, Музеят на марципана и др. Учителите  се запознаха с унгарската култура, традиции, начин  на живот, архитектурен облик на столицата и история на страната. 


Популярезирането на проекта се осъществи в мащабното събитие на „Деня на полето”с.Поручик Гешаново от 26.07.22г до 28.07.22г, организирано от Добружански съюз на зърнопроизводителите област Добрич. Учениците, участващи в мобилността раздадоха брошурии и рекламни материали, разказваха и споделяха своите впечатления и преживявания , запознаха обществеността с целите на Програма Еразъм+.