"Екопак" разположи 10 нови точки за разделно събиране на отпадъци в Добрич

Жителите на Община град Добрич вече могат да събират разделно празните си пластмасови бутилки в 10 нови специализирани контейнери. Те са поставени на оживени места в рамките на пешеходни зони и паркове в града от "ЕКОПАК" България.

"Екопак" разположи 10 нови точки за разделно събиране на отпадъци в Добрич

Разположени са 10 контейнера за разделно събиране на отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра. До 90% от пластмасовите бутилки от напитки трябва да бъдат събирани и предавани за рециклиране до 2030 година.



Ако бъдат събирани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, който ефективно може да бъде рециклиран и от него да бъдат произведени нови бутилки за напитки. Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. До момента от рециклирания PET материал се произвеждат основно дрехи, чанти и други продукти за многократна употреба. Предстои това да се случи в много голям мащаб и с производството на нови бутилки за напитки. По този начин се затваря кръгът на потребление и бутилката отново ще се превърне в бутилка.

Бутилките, събрани от новите специализирани контейнери също помагат за осъществяването на тази кауза.

Новите съдове са предназначени само за отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра и целта им е да подпомогнат изпълнението новите цели за разделно събиране, наложени по директива на ЕС и наредба на МОСВ.

Община Добрич призовава всички граждани на Добрич да използват новите съдове, както и съществуващите жълти контейнери за метал и пластмаса, за да може по-голяма част от отпадъците от опаковки да се превърнат в нови продукти и да не остават в природата или депата стотици години.

Локациите на новите контейнери са, както следва:

1. Паметник "Хан Аспарух" - влизане от Варна вдясно          

2. Паметник Хан Аспарух - голямо пространство;                   

3. ЦЗЖП (ЗООПАРК) - голям паркинг                                      

4. Паметник Добротица - ул. Генерал Георги Попов               

5.  Вход-изход Скейт парк - градски парк Св. Георги               

6. Паметник Съветският войн - излизане за Варна вдясно    

7. Хотел Грийн Палас - парк до главен път вдясно                 

8. Хотел Грийн Палас - парк до хотела вдясно                       

9. Хотел Грийн Палас - до колчетата и градината с цветята  

10. Хотел Грийн Палас до главен път - пешеходна алея