Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководството на РИК

Централна избирателна комисия по служебен ред ще определи председател, заместник-председатели и секретар

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководството на РИК

Днес – 05.08.2022 г., в изпълнение на Решение № 1198-НС/02.08.2022 г. се проведоха консултации, свикани от областния управител за състав на Районна избирателна комисия с представители на парламентарно представените партии и коалиции. При откриването на заседанието областният управител Здравко Здравков припомни, че Районната избирателна комисия на област Добрич е 13-членна, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове и съобщи на присъстващите съотношението между партиите и коалициите от партии, което е, както следва: „Продължаваме промяната“ – четирима представители; „ГЕРБ-СДС“ – трима представители; ДПС – двама представители. Всички останали парламентарно представени политически сили – коалиция „БСП за България“, партия „Има такъв народ“, коалиция „Демократична България – Обединение“ и политическа партия „Възраждане“ – по един представител.


С направените предложения от представителите на политическите сили, стана ясно, че желание за председателското място имат ПП „Има такъв народ“, коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната“ и ПП ДПС, ако не получат позицията на секретар на РИК. За позицията на секретар на РИК свои представители предложиха от ПП ДПС, коалиция „БСП за България“ и ПП „Възраждане“.

Въпреки дадената 5-минутна почивка от областния управител, представителите на партиите и коалициите не постигнаха договореност за ръководните позиции след като заседанието бе възстановено и всички препотвърдиха своите искания за разпределение. 

Поради липса на консенсус, областният управител Здравко Здравков закри заседанието и съобщи, че подадените документи, заедно с протокол от проведените консултации ще бъде изпратен в Централна избирателна комисия, която ще назначи състав на РИК и ще определи представителите на кои политически сили ще заемат ръководните длъжности в Районна избирателна комисия.