Община Генерал Тошево прибра 4 медала от събор в Копривщица

Хиляди българи и чужденци от четири континента се качиха в местността "Войводенец", за да се насладят на изпълненията от събора на народното творчество

Община Генерал Тошево прибра 4 медала от събор в Копривщица

На 5, 6 и 7 август се проведе XII-тото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Тази година той премина под мотото „България пее в Копривщица“. На шест сцени, пръснати по ливадите в местността "Войводенец", над 6500 изпълнители от 28 административни области на страната участваха във фолклорната надпревара през трите дни на събора. Хиляди българи и чужденци от четири континента изкачиха пеша височината, за да се насладят на техните изпълнения.



На най-големия събор в България, Община Генерал Тошево беше представена от два фолклорни състава и двама индивидуални изпълнители - Вокална група „Кардамки” (НЧ „Пробуда – 1941” – с. Кардам), ГАФ „Черноочки“ (НЧ „Стефан Караджа -1941“ - с. Чернооково), Преслава Галинова (НЧ „Стефан Караджа - 1942 г.“ - с. Малина) и Евгени Добринов (НЧ „Светлина – 1941“ – гр. Генерал Тошево).

Всички представители на Общината се завърнаха с медали за доброто си представяне:

Грамота и златен медал

- Вокална група „Кардамки” (НЧ „Пробуда – 1941” – с. Кардам)

- Преслава Галинова (НЧ „Стефан Караджа - 1942 г.“ - с. Малина)

Грамота и сребърен медал

-  ГАФ „Черноочки“ (НЧ „Стефан Караджа-1941“- с. Чернооково)

Грамота и бронзов медал

- Евгени Добринов (НЧ „Светлина – 1941“ – гр. Генерал Тошево).

Със запис в БНР на изпълненията на събора в Копривщица беше отличена Преслава Галинова.

Националният събор на народното творчество Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).