Голям е интересът към площадката за разделно събиране на отпадъци в Добрич

На ден тя се посещава от около 15-20 души, желаещи да предадат за рециклиране своите отпадъци.

Голям е интересът към площадката за разделно събиране на отпадъци в Добрич

Община град Добрич открива площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата


От 1 август на територията на Община Добрич функционира площадка за разделно събиране на отпадъци. Тя се намира на улица „Христо Ботев” 68 до обръщалото в квартал „Балик”. В нея гражданите могат да оставят своите строителни отпадъци, едрогабаритни, мебели, електронно и електрическо оборудване, батерии, лекарства и други напълно безплатно. 

Днес, кметът на Добрич Йордан Йорданов и неговият заместник инж. Пенчо Керванов извършиха инспекция на съоръжението.  

„До преди 2 седмици всеки от нас можеше да се оправдава, че няма къде да си изхвърляме отпадъците от сорта на дивани, перални, строителни материали, но от сега всичко  това е факт и всички ние, дали правим ремонт, дали изхвърляме излязла от употреба техника, или стари мебели, нямаме никакво оправдание. Това означава, че днес освен да инспектираме тази площадка, казваме, че всеки може да си донесе отпадъка тук и той да бъде рециклиран по надлежния ред” – каза Йорданов. 

Той даде пример как граждани на Добрич  заради незнание на надлежния ред или заради липса на определено място за изхвърляне на строителни отпадъци, след ремонт оставили ненужното до кофите за битови отпадъци. „С колегите вървяхме по улица „Любен Каравелов”, докато се ремонтираше,  тогава ми се случи да видя как живущи в един от блоковете извършваха ремонт и необезпокоявани си оставяха строителните отпадъци до кофата за битови такива. Това е абсолютно нередно. По най-бързия начин се обадихме на еколозите и полицаите и хората си заплатиха същата сума за акта, която щяха да дадат за кофа за строителни отпадъци. Хубаво е,когато извършваме такъв тип ремонти и дейности, да се запознаем с реда и начина да си изхвърлим отпадъците по надлежния ред. Апелирам всички заедно да пазим околната среда, особено в такива ситуации, в които отпадъкът, който генерираме, е изключително голям. До 2030 година България ще е обезпечена по отношение на обезвреждане на битовите и небитовите отпадъци, но след това ние трябва много сериозно да мислим как ще бъдат обезвреждани тези отпадъци. Надявам се да стигнем до всеки един гражданин и да го накараме да се замисли, че околната среда е най-важна. Нека всеки един от нас да си изхвърля отпадъците на регламентираните места. Тази площадка е за всички нас” – каза още Йордан Йорданов. 

Виолета Недкова – част от общинското предприятие, представи параметрите и работното време на площадката. „Площадката отвори на 1 август, вече гражданите на Добрич имат възможността да си предават безплатно своите отпадъци, като единственото изискване е да са разделно събрани по видове. Площадката е с площ около 4 декара, на нея са разположени административна сграда, навес, електронна везна и контейнерна площ за всеки един вид от отпадъците. Приемат се строителни отпадъци, едрогабаритни, мебели, електронно и електрическо оборудване, батерии, лекарства и други. Гражданите ще бъдат посрещани тук от служител, след визуален преглед на отпадъците, ще бъдат упътени къде точно да оставят своите отпадъци. Изискванията за строителните отпадъци са да бъдат до тон и половина и да бъдат предавани само от физически лица. Основната идея на площадката е тя да бъде за гражданите. Една от основните идеи на площадката и това, което искаме да постигнем е да се намали замърсяването около контейнерите, като по този начин да запазим града чист” – каза тя. 

По думите на Недкова интересът от страна на гражданите е доста голям, на ден през площадката минават по 15-20 души. „Всички приветстват идеята за площадката доста добре. За първите 10 работни дни са предадени средно 11 тона строителни отпадъци, 3300 дървесина, 1400 кг стъкло и други” – каза още тя. 

В знак на признателност към гражданите, Община Добрич ще раздава талони за посещение на Центъра за защита на природата и животните и торбички за многократна употреба. 

Площадката за разделно събиране на отпадъци работи от понеделник до петък, от 9 до 18 часа.