От днес седемдневна изолация за заболелите от COVID-19

Потвърдените случаи на заразени с COVID-19 ще подлежат на седемдневна изолация, а не 10-дневна, както досега. Карантината за контактните лица става от 7 на 5 дни.

От днес седемдневна изолация за заболелите от COVID-19

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на 3 месеца имат завършен ваксинационен курс, поставена бустерна ваксина или са преболедували, съобщават от Министерството на здравеопазването. Новите условия ще важат и за вече поставените под карантина или изолация хора.



Решенията какви противоепидемични мерки да се въвеждат и съответно кога с оглед актуалната епидемична ситуация и тенденцията в показателите, които се следят, ще се вземат ежеседмично от експертната група, сформирана към министъра на здравеопазването. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. 

В момента всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове. Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу COVID-19, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. Преустановена е и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин се гарантира навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира.