ДФЗ напомня на бенефициерите, които са изпълнили инвестициите си, да заявяват своевременно искане за плащане

рояч показващ изплатените средства по Програмата за развитите на селските райони (ПРСР 2014-2020) е новата функционалност на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА).

ДФЗ напомня на бенефициерите, които са изпълнили инвестициите си, да заявяват своевременно искане за плащане

Той е публикуван на началната интернет страница на Фонда в горния десен ъгъл. Броячът отчита преведените средства към бенефициери от началото на 2022 г. до момента, като изключва изплатените средствата по мерките от ПРСР, администрирани от Директните плащания, а именно: мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 12 „Плащания по НАТУРА-2000 и рамкова директива за водите“, мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения и мярка 14 „Хуманно отношение към животните“.


Припомняме, че на сайта на ДФЗ вече има брояч, който отчиташе изплатените средства по директните плащания за Кампания 2021 и ще отчита тези за Кампания 2022.

За своевременно изплащане на средства по ПРСР 2014-2020 г., ДФ „Земеделие“ препоръчва на бенефициерите след изпълнение на инвестицията по договорите с Фонда, да не изчакват крайните срокове, а да заявяват плащанията своевременно. Така при установени несъответствия при обработката на документите за плащане ще има необходимото време за тяхното отстраняване и бенефициерите ще могат безпрепятствено да получат своите средства.

За улеснение на бенефициерите и осигуряване на ефективно техническо и финансово изпълнение на договорите им на сайта на ДФ „Земеделие“ са публикувани „Препоръки за правилно отчитане на одобрени проекти, подаване на заявка за плащане и спазване на задължения след сключване на договора и в периода на мониторинг“. На страницата на ДФЗ може да бъде намерено и „Ръководство за изпълнение на договори за безвъзмездна финансова помощ“.