29-годишен добричлия остава в ареста за кражба от автомобил

Задържан под стража остава 29-годишният Наско Ив. Лазаров, след като Добричкият окръжен съд потвърди днес определението, с което Районен съд – Добрич му налага най-тежката мярка за неотклонение.

Наско Лазаров е разследван за това, че на 31.10.2010 г. в условията на опасен рецидив, чрез използване на техническо средство, и чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, е отнел автомобилен навигатор и радарно устройство от 45-годишен добричлия.

29-годишен добричлия остава в ареста за кражба от автомобил

29-годишният е осъждан 5 пъти на лишаване от свобода. Последното наказание му е наложено на 15.12.2009 г., а е излязъл от затвора през април тази година.


Той е от Добрич, има средно образование, не е женен, безработен е.

Районен съд – Добрич, му налага на 02.11.2010 г. мярка за неотклонение задържане под страж, която той обжалва пред въззивния съд.

Адвокатът му пледира днес, че определението за вземане на мярката за неотклонение е незаконосъобразно. От материалите по делото било видно, че липсват веществените доказателства, въз основа на които Районният съд е направил извод за обосновано предположение, че Наско Лазаров е извършител на престъплението. Според защитника обискът, претърсването и изземването на вещите и инструментите не са направени по предвидения в НПК ред.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич се противопостави на твърдението за липсата на обосновано предположение за авторството на деянието. Прокурорът посочи, че Наско Лазаров е задържан в 3,40 ч. през нощта в близост до мястото на извършване на престъплението, с торбичка с откраднатите вещи и с инструменти за демонтажа им. Те били предадени в полицията по съответния ред. Престъплението е квалифицирано като кражба, извършена при опасен рецидив и това предполага опасността 29-годишният да се укрие или да извърши друго престъпление.

Наско Лазаров каза в последната си дума, че желае по-лека мярка за неотклонение домашен арест, за да се грижи за болната си майка. Той смята, че е обект на полицейска репресия.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.