Еколози готови да поискат оставката на Борисов

Еколози ще поискат оставката на премиера Борисов, ако проектозаконът за горите бъде приет. Подобни решения ще дадат нови основания на правителството на Холандия да стопира членството ни в Шенген, смятат "Зелените".

Еколози готови да поискат оставката на Борисов
„Зелените" ще поискат оставката на премиера Бойко Борисов, ако проектът за Закон за горите бъде приет, обяви Андрей Ковачев, съпредседател на партия „Зелените". Еколозите вече поискаха и оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, още преди законопроектът да мине пред парламента.

Подобни решения ще дадат нови основания на правителството на Холандия да стопира членството ни в Шенген, смятат природозащитниците. Според тях в България липсва правов ред, а корупцията е основен принцип в управлението на страната.

Няма по-силен пример от това офшорни компании да изрекетират правителството в нарушение на сроковете за обсъждане на законопроект и създаването на нов лесен механизъм за застрояване на заменените някога гори, посочват в официална декларация на партията.

"Зелените" посочиха, че зад „Витоша ски", „Юлен" АД и „Рила спорт" стоят офшорки, регистрирани на Каймановите острови, а собствениците им са неясни. От партията упрекнаха управляващите, че отдават за застрояване обществени гори на "свои хора", без конкурс и публичност.

Освен това те алармираха и за износ на незаконно добита дървесина от България.

„Зелените" ще помолят правителствата на всички останали страни-членки на Евросъюза да следят с особено внимание приемането на този законопроект.

Ще поискаме да ревизират своето отношение към сегашното политическо управление на страната в съответствие с приемането или неприемането на този грабителски закон, коментират от партията.