Сурва, сурва година: Васильовден е! Шетат сурвакари

На 1 януари православната църква почита паметта на Св. Василий Велики. Имен ден празнуват Васил, Василка, Веселин, Веселина, Весела, Василен и Василена, а според народната традиция децата от 5 до 12 години сурвакат с дряновица за здраве.

Сурва, сурва година: Васильовден е! Шетат сурвакари
Честит Васильовден! Честит имен ден на всички Василовци и Василки, Василени, Веселини и Веселиновци, Вески и Весковци, наречени на светеца!
 
На 1 януари народът ни посреща новата година и извършва множество обреди, свързани с успешното начало и наричането за здраве и берекет.
 
Основно този ден се свързва със сурвакането. Още преди зазоряване децата между 5 и 12 години,
въоръжени със сурвачки от дрян, украсени с пуканки, цветни конци и ошаф, тръгват от къща на къща да сурвакат за здраве и берекет. Със сурвачката се удря леко по гърба сурваканият, докато детето нарежда пожеланията си за здраве и берекет. Понякога се сурвакат и животни за плодородие.
 
Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните ястия на масата са свинска пача, петел или пуйка.
 
Пече се и баница или пита с дрянови късмети. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.
 
Според православната църква 1 януари е денят на Св. Василий, наречен още приживе Велики заради великите му дела. Той е живял по времето на християнския император Константин. Като епископ на Кесария Кападокийска Василий извършил през живота си много добри дела и положил основите на благотворителната християнска дейност.
 
Бил е надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на смъртта си.
Според народната традиция пък също се вярва, че на Васильовден е най-подходящото време за предсказване на бъдещето.