Годишните отчети и декларации се подават от днес в НСИ и НАП

От днес стартира съвместната кампания на Националния статистически институт и Националната агенция по приходите по едновременно приемане и обработка на годишните отчети за дейността на физическите и юридически лица през 2011 година и годишните данъчни декларации. Целта е да се намали натовареността на бизнеса, като се оптимизират процесите по разпространение и подаване на годишните отчети за дейността пред двете държавни институции.

Годишните отчети и декларации се подават от днес в НСИ и НАП

НСИ и НАП изградиха единен вход за подаване на декларациите, който ще функционира и през 2012 година. Във връзка с това е подписана съвместна Заповед за определянето на реда, начина и сроковете за подаване на декларациите на данъчно задължените лица. Годишните отчети за дейността на нефинансови предприятия, несъставящи баланс (ЕТ), нефинансовите предприятия, съставящи баланс, предприятия в ликвидация или в несъстоятелност, както и справките за бюджетните предприятия и банките могат да бъдат изтеглени и разпечатани от интернет страницата на НСИ.

Формулярът на Годишните отчети за дейността на нефинансови предприятия, несъставящи баланс, т.е. едноличен търговец на хартиен носител ще се разпространява безплатно в Териториалната дирекция на НАП, офис - Добрич.



Формулярите за годишните отчети за дейността на нефинансови предприятия, съставящи баланс и предприятия с нестопанска цел са на цена 3.00лв. без ДДС. Те могат да бъдат закупени в Териториалното статистическо бюро в Добрич на адрес: пл. „Свобода” №5 стая 706, от 8.30 до 17.00 часа.


Годишният отчет за дейността може да бъде подаден и директно от фирмите по електронен път в онлайн режим чрез Информационна система „Бизнес статистика”, която е достъпна в Интернет пространството на адрес https://isbs.nsi.bg.


За да подадат онлайн своя годишен отчет за дейността, лицата трябва задължително да ползват валиден цифров сертификат т.е. универсален електронен подпис.


Годишният отчет за дейността трябва да се подаде в срок до 31-ви март 2012г. за задължените лица по Закона за корпоративното подоходно облагане и в срок до 30-ти април за 2012г. задължените лица по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.