В библиотеката откриват витрина по повод 80 години от рождението на Майкъл Крайтън

Майкъл Крайтън е писател и режисьор, най-известен като автора на Джурасик парк и създателя на Спешна помощ. Последният му посмъртен роман MICRO излиза на 22 ноември 2011 г.

В библиотеката откриват витрина по повод 80 години от рождението на Майкъл Крайтън

 




Крайтън завършва с отличие Харвардския колеж, получава докторска степен от Харвардското медицинско училище и е постдокторант в Института за биологични изследвания Солк, изследвайки обществената политика с Джейкъб Броновски. Преподавал е курсове по антропология в Кеймбриджкия университет и писане в MIT. Бестселърът на Крайтън от 2004 г. „Състоянието на страха“ признава, че светът става все по-топъл, но оспорва сценариите за екстремно антропогенно затопляне. Той прогнозира бъдещо затопляне с 0,8 градуса C. (Заключенията му са широко погрешни.)

Интересът на Крайтън към компютърното моделиране датира от четиридесет години. Неговият многократен дискриминантен анализ на египетски череп, извършен на компютър IBM 7090 в Харвард, е публикуван в Papers of the Peabody Museum през 1966 г. Неговите технически публикации включват изследване на факторите на гостоприемника при хромофобния аденом на хипофизата, в метаболизма и есе за медицинското объркване в New England Journal of Medicine.

Първият бестселър на Крайтън, The Andromeda Strain, е публикуван, докато той все още е студент по медицина. По-късно работи на пълен работен ден върху филми и сценарии. Като един от най-популярните писатели в света, той е продал над 200 милиона книги. Книгите му са преведени на тридесет и осем езика и по тринадесет от тях са заснети филми.

През целия си живот е имал интерес към компютрите. Неговият пълнометражен филм Westworld е първият, който използва компютърно генерирани специални ефекти през 1973 г. Пионерското използване на компютърни програми от Крайтън за филмова продукция му носи награда на Академията за технически постижения през 1995 г.

Крайтън печели Еми, Пийбоди и награда на Гилдията на писателите на Америка за спешна помощ. През 2002 г. новооткрит анкилозавър е кръстен на него: Crichtonsaurus bohlini.