Започна приемането на декларации за туристическия данък

Община Балчик уведомява, че срокът за подаване на годишна декларация за облагане с туристически данък е до 30-ти януари 2012 година. Размерът му за хотелите и къщите за гости в крайморската община е от 20 до 60 ст. за нощувка, в зависимост от категорията на обекта.

Започна приемането на декларации за туристическия данък

Припомняме, че облагането на туристическия бранш с т.нар. туристически данък, който замести  туристическата такса  влезе в сила от началото на април 2011 г.

 

За разлика от таксата, която се плащаше в зависимост от декларирания брой на туристите и нощувките им, туристическият данък се плаща „твърдо“ върху 30%-на заетост на легловата база на дадения обект за настаняване.


Тъй като въпросният данък е общински, законът предоставя правото на общините да определят размера му.

 

Туристически данък се дължи за всяко място за настаняване средство за подслон с действаща категоризация, независимо дали обекта се използва.

Ежемесечно всяко лице, предоставящо нощувка, е длъжно да представи декларация за реализираните нощувки през предходния месец и да внесе по сметка на общината туристическия данък.

Лицата, неспазили срока за подаване на декларации по реда на Закона за местните данъци и такси, ще заплащат глоба в размер, определен с решение на Общински съвет Балчик.