Областният управител на Добрич пита министър Трайков за шистовия газ край Вранино

По повод днешна публикация във вестник "Добруджанска трибуна" със заглавие „Проучване за шистов газ започват американци край Вранино", Областният управител Желязко Желязков изпрати веднага писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайчов със запитване относно изнесените факти.

Областният управител на Добрич пита министър Трайков за шистовия газ край Вранино
Вестникът информира читателите си, че: „базираната в Невада, САЩ компания "Парк Плейс Енерджи Корпорейшън" е получила разрешение за проучване за нефт и газ в блок 1-11 Вранино с решение на българското правителство от 4 октомври 2010 г. Разрешителното е за площ от 397 дка. На сайта на "Парк Плейс Енерджи Корпорейшън" четем, че т.нар. "басейн Добрич" е основният инвестиционен проект на компанията. Предвижда се първият етап на проучването да е в периода 2012 - 2014 г. В сайта на американската компания е указано още, че ще се търси шистов, традиционен и въглищен газ-метан."

С оглед на широкия обществен интерес по темата и недопускане на спекулации, Областният управител се обръща с молба към министър Трайков да уведоми Областна администрация Добрич за достоверността на изнесената информация.

За реакцията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, обществеността ще бъде своевременно информирана, съобщават още от Областна Администрация - Добрич.