Домашен арест за счетоводител, скрил акциз за 800 000 лв.

Окръжен съд – Добрич, измени в домашен арест наложената на 46-годишния Богомил М. мярка за неотклонение задържане под стража. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Териториално звено БОП за това, че за периода юли – август 2011 г. в Добрич, в съучастие с друго лице, в качеството му на управител на ЕООД в Добрич, е избегнал установяване и плащане на около 800 000 лв. като осъществявал счетоводство в нарушение на законодателството.

Домашен арест за счетоводител, скрил акциз за 800 000 лв.

Производството е започнало срещу неизвестен извършител за това, че през въпросния период е извършил внос на 207 камиона с бира, като не е декларирал по съответния ред дължимия към държавния бюджет акциз. На 20-ти август 2011 г. Окръжен съд – Добрич, е взел спрямо Богомил мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва тази мярка с искане тя да бъде изменена в по-лека.


 

Адвокатът му посочи, че за първи път молят за изменение на мярката, тъй като той и подзащитният му не са искали да пречат на разследването. Богомил е съдействал за изясняване на случая. Защитникът смята, че не са събрани доказателства, обосноваващи извода, че той е извършил деянието, за което е привлечен да отговаря. Адвокатът заяви, че довереникът му „не е никакъв в дружеството”, което е извършило вноса. Той посредничел за намиране на хора, които да регистрират дружество за извършване на тази дейност, а като брокер на недвижими имоти, бил намерил склад. Защитникът смята, че няма опасност Богомил да се укрие, нито да стори друго престъпление. Адвокатът обоснова искането за изменение на мярката и с влошеното здравословно състояние на клиента му.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, поиска съдът да остави без уважение молбата на Богомил. Според прокурора, не е разколебано обоснованото предположение за негово авторство на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той изтъкна големия размер на укрития акциз като аргумент на тежестта на престъплението. Предходно осъждане и наличието на незавършило съдебно производство в Районен съд – Добрич, мотивират държавното обвинение да приеме, че има опасност Богомил да извърши друго престъпление.

 
След преценка на събраните доказателства Окръжен съд – Добрич, намери, че искането за изменение на мярката за неотклонение в по-лека е основателно. Обществената опасност на лицето, неприключилото наказателно производство срещу него и миналото му осъждане, мотивираха Окръжен съд – Добрич, да приеме, че адекватната мярка за неотклонение спрямо Богомил е домашен арест. Определението на съда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.