10 семейства на деца с увреждания ще научат как да се грижат по-добре за тях

Сдружение „Св.Мина” спечели финанисране за проект „Помощ за самопомощ за родители с деца с увреждания” в конкурс на фондация „Помощ за благотворителността в България” - ФПББ за подкрепа на родителски организации. Средствата за конкурса са дарени от служителите на Уникредит Булбанк и се допълват от дарителски фонд за социални каузи на фондацията. Финансирането е в размер от 4000 лв., проектът ще се реализира от декември 2011 г. до юни 2012 г.

10 семейства на деца с увреждания ще научат как да се грижат по-добре за тях

Проектът предвижда рехабилитатор и социален педагог да обучават в продължение на шест месеца 10 семейства в основни умения за рехабилитация и организиране на жизнената среда. Родителите ще получат преведени от английски ръководства за грижи за деца с увреждания - „Хранене на деца с церебрална парализа”, „Научи ме как” - за деца със зрителни и множество увреждания и „Домашна рехабилитация за деца с ДЦП - детска церебрална парализа”. Специалистите ще провеждат веднъж седмично индивидуално обучение в семействата.

Освен умения за грижи за децата, проектът ще помогне на родителите и за по-голяма психологическа устойчивост при решаване на проблеми, свързани с увреждането на детето. Идеята е да се покаже, че  увреждането може да се приеме като позитивно предизвикателство. Специфичните грижи за децата могат да се превърнат от задължение в забавление, а децата с увреждания  да постигнат самостоятелност и активно участие в живота на семейството.


 

„Надяваме се с повишаване на компетентността на родителите да се облекчат разходите за рехабилитация, терапия и психологическа помощ. Повишените родителски умения могат да компенсират донякъде неефективните социални услуги, липсата на методология и специализирана литература и на национален стандарт за грижи. Увреждането на детето не бива да се приема като като трагедия, съсипваща живота на близките му, а като своеобразна промяна в начина им на живот”, сподели Красимира Обретенова, председател на сдружението.


Предвиждат се и обучения за видовете дискриминация на децата с увреждания и семействата им, като родители и представители на институции ще получат разяснителни материали на Български хелзинкски комитет.
Достъпът до практическа информация за защита от дискриминация би трябвало да повиши активността на родителите за подаване на жалби до Комисията за защита от дискриминация, както и на съдебни искове за обезщетения при нарушени техни или на децата им права.

 

Тази активност може да подобри работата на институциите и администрациите, а гражданската активност в общността да повиши обществената чувствителност за социалните и човешки права на децата с увреждания и семействата им.

Партньори на „Св.Мина” по  проекта „Помощ за самопомощ за родители с деца с увреждания” са „Карин дом” - Варна, Ротари клуб, Частна гимназия „Леонардо Да Винчи” и регионалния офис на Комисията за защита от дискриминация в Добрич.