17 смелчаци се хвърлиха за кръста в шабленско

Началото на празника беше Богоявленската литургия в шабленския храм “Св. свщмчк. Харалампий”, която отслужи отец Павел Максимов.

17 смелчаци се хвърлиха за кръста в шабленско
За здраве всички участваха в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърли Светия кръст в нея. По традиция млади мъже скочиха в морето, въпреки студа и ниската температура, за да го извадят.
 
Тази година смелчаците бяха дванадесет в Шабла и петима в Крапец. Успелият да стигне до кръста в Шабла беше Атанас Атанасов, който работи като охранител, в село Крапец кръстът извади Димитър Марчев. Те ще бъдат честити и здрави през цялата година. Вярва се, че ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.
 
И тази година традицията беше спазена, най-бързите получиха за награда икона и парична премия от 100 лева, която им връчи лично кметът на общината проф. Райна Бърдарева. На Йордановден се освещават бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой.
 
Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946, когато традицията е била прекъсната. Тя е възобновена на 6 януари 1993 със Заповед на Министъра на отбраната. След Великия водосвет на брега на морето, беше осветено бойното знаме в Зенитния полигон на Българската армия в Шабла.
 
На ритуала присъстваха кметът на Общината проф. Райна Бърдарева придружавана от своите  заместници Мариян Жечев и Георги Тодоров, председателят на общинския съвет Живко Спасов.