Днес почитаме свети Спиридон

Според народното поверие каквото е времето през дванадесетте дни след свети Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и така до декември

Днес почитаме свети Спиридон

Свети Спиридон е роден в Кипър, живял е през IV век. За епископ го провъзгласил съм Константин Велики.




В живота си свети Спиридон сторил много добри дела като пропагандирал християнската вяра чрез тях. Той искал хората да повярват в силата на християнството, да разберат неговата човечност. Добър и състрадателен, непрекъснато помагал на на бедните и попаднали в беда хора.

Изобрязяват свети Спиридон като старец с дълга бяла брада. Народът разказва, че свети Спиридон бил кундурджия (обущар). Поради тази причина обущарите и до днес почитат деня му. Празнувати и други занаятчии – шивачи, абаджии, дългери, бакърджии. Приема се като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

В Габрово този празник бил на почит. Всички заянатчии подготвяли богати трапези в домовете си, които не вдигали през целия ден. На този ден постоянно идвали гости да честитят „за занаят, спор и берекет”. Гостували са, обхождайки всички познати, празнуващи занаятчии.Било недопустимо да пропуснат някого. Стопанките на занаятчиите се стараели трапезата да бъде богата и хубава. 

На този ден не се варят зърнени храни както и леща, боб и грах, за да не излизат пъпки по тялото.