Ще има ли магистрала близо до Добрич?

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посочи, че връзката за Добрич ще бъде от АМ "Хемус", евентуално при пътен възел "Аксаково"

Ще има ли магистрала близо до Добрич?

Народният представител Ивайло Мирчев попита министър Иван Шишков за предстоящото планиране на продължение на автомагистрала "Черно море" – А5 след Варна, като акцент на въпроса беше свързаността с Добрич.




"Господин министър, въпросът ми ще бъде свързан с магистрала "Черно море". Става дума за връзката на бъдещото трасе на магистрала "Черно море" с град Добрич, тъй като това е един от големите български градове, който няма достатъчно близка връзка с магистрала".

Отговорът на министър Иван Шишков бе, че връзката за Добрич ще бъде от АМ "Хемус", евентуално при пътен възел "Аксаково". Там би трябвало да бъде връзката, включително за магистрала "Черно море" и продължението като връзка към Добрич.

Той поясни, че е изключително важно да се развие и този коридор включително, като допълни, че всеки коридор си има своя изключителен смисъл, не само като регион, а и като транспортна свързаност в рамките на България, в рамките на транспортната свързаност в Европа.

"Така че това е изключително важно и аз затова казвам – ще бъде направена възможност да бъде възложено проектиране на всички възможни коридори. Въпросът е наистина да се намери икономическият смисъл в рамките на обозримото бъдеще да стане така, че те да могат да имат възможност да бъдат построени," каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.