Галерията разработи каталог, посветен на плакатиста проф. Людмил Чехларов

„Плакатът" е посветен на творчеството на родения в Добрич художник-плакатист Людмил Чехларов. В 180 цветни страници прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати, обхващащи творчеството на художника от 60-те години на ХХ век до наши дни

Галерията разработи каталог, посветен на плакатиста проф. Людмил Чехларов

Каталогът включва и специализираните текстове на доц. д-р Ненко Атанасов – ученик на проф. Чехларов и изследовател на творчеството му, д-р Румена Калчева - арт критик в сферата на съвременното българско изкуство и експониране на изкуство в алтернативна среда и д-р Камелия Николова – специалист в историята на европейския и българския театър, теорията на представлението, режисурата, театралния авангард и съвременните театрални практики.




Издаването на каталога идва точно една година след като Художествена галерия – Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от 155 оригинални авторски проекти и над 230 плаката в тираж.

Именно заради дарението, екипът на галерията разработи проект, който бе одобрен и получи финансиране от НФ „Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти", което направи възможно отпечатването на настоящия двуезичен каталог в тираж от 1000 екземпляра. Целта е изданието да достигне до широка специализирана публика - ученици от художествени училища, студенти, млади творци, театрали, преподаватели и др., свързани с изобразителното изкуство, библиотеки.

През месец октомври Галерията е одобрена по втори проект, следствие на който предстоят четири пътуващи изложби, представящи каталога и творбите на проф. Чехларов.