Шест са бебетата, родени с финансовата помощ на Община Добрич за инвитро процедури

Фондът за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми към Община Добрич функционира от 2018 г.

Шест са бебетата, родени с финансовата помощ на Община Добрич за инвитро процедури

Целта на създаването на този фонд към Община Добрич не е единствено финансовото подпомагане, но и премахването на стигмата по темата и опит хората, които се сблъскват с трудности в желанието си да имат бебе, спокойно да могат да говорят за проблема. „Щастливи сме, че и двете цели на фонда се реализират успешно, защото хората вече н есе притесняват и си подават документите, за да им бъде помогнато“, споделя кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. 




До този момент, в рамките на пет години, фондът е подпомогнал 21 семейства и двойки. Резултатът са шест бебета, като последно родени са двойка близнаци момченца и едно момиченце.

Бюджетът през 2018 година за подпомагане на двойки и семейства с репродуктивни проблеми е бил 15 000 лв. През настоящата 2022 г. той е от над 20 000 лв., което означава, че общо за петте години са осигурени над 100 000 лв.  Намеренията на Община Добрич са през 2023 година да бъде увеличен бюджета, независимо от инфлационните процеси и нуждата от икономии на средства. „Категорично няма да отрежем от бюджета за инвитро програмите, напротив ще се стремим да го увеличим, но все още не можем да кажем с колко, тъй като нямаме и национален бюджет“, посочи кметът на Община Добрич Йордан Йорданов.