На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения

На 24 декември имен ден празнуват всички, които носят името Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана, Малик, Мален, Малена, Малин и производните им

На 24 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения

Света Евгения решава да се посвети на християнството, преоблича се като мъж и се установява в мъжки манастир. Там се покръства и става монах.




Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните чрез молитва. Така приковава вниманието на една от жените, които излекувала – Мелантия. Смятайки я за мъж, тя пожелала да прелъсти Евгения и като не успяла, я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

След като била арестувана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския управител – нейния роден баща. Семейството ѝ се зарадвало, че е жива и всички приели нейната вяра. Филип бил уволнен, а след смъртта му близките ѝ се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка Васила. По тази причина през 262 г. и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово.

Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града. Помонала се скоро след като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.

На 24 декември имен ден празнуват всички, които носят името Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана, Малик, Мален, Малена, Малин и производните им.

Информация: plevenzapleven.bg