Ефективна присъда за палежа на офиса на частен съдебен изпълнител от Добрич

При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, днес Варненският окръжен съд присъди наказание 6 години затвор за добричлията Сейнур Ефраим, запалил офиса на частен съдебен изпълнител от Добрич през лятото на 2008 година. Приложението на тази процесуална привилегия намали наказанието на 27 годишния подпалвач с 1/3 и по този начин присъдата, която Ефраим трябва да изтърпи е 4 години „лишаване от свобода“.

Ефективна присъда за палежа на офиса на частен съдебен изпълнител от Добрич

До гледане на това дело пред състав на Варненския окръжен съд се стигна, след като съдиите от Окръжен съд Добрич си направиха отвод. Палежът е бил старателно планиран, подготвен и организиран от Сейнур, който има 7 присъди в биографията си за различни умишлени престъпления. За запалването на офиса на ЧСИ Николай Желев, той склонил като помагач Ганчо Ганчев, известен като извършител на подобни поръчки. Ефраим организирал всичко до най-малката подробност – от купуването на бензин, на консумативи, та до осигуряването на дрехи за Ганчо, който извършил самото деяние. Доставена била дори белината, с която подпалвачът да изчисти ръцете си след палежа. Подсъдимият провел точен инструктаж как да се извърши запалването, смесил бензина с моторно масло и дал указания на Ганчо откъде да мине след като запали офиса на Желев. Нещо повече. Ефраим „мотивирал“ подпалвача с обещание за възнаграждение 2500 лева.


От прокуратурата в Добрич уточняват, че Ганчев има вече влязла в сила присъда за палежа, а в хода на следствените действия, той разкрил пред органите на реда кой е инициаторът и организаторът на престъплението. Едва тогава спрямо Сейнур Ефраим е започнало наказателно преследване.

Осъденият ще дължи на държавата 553 лв разноски по делото, а днешната присъда на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд.

 

Кантората на Николай Желев се намира само на метри от жълтите плочи. При пожара на 31.08.2008 г. около 22 часа, е имало опасност за живота на частния съдебен изпълнител, който по това време е бил в офиса си. Николай Желев е подгонил подпалвача със законно притежавания от него пистолет. И до днес личат следите от обгаряне по входа на кантората.