Община Крушари предоставя помощ за лицата с увреждания

От 2019 г. община Крушари предоставя помощ в семейна среда на лица с трайни увреждания. Достъпът до услугата е регламентиран в Закона за личната помощ, като чрез него се дава възможност на тежко болни лица и деца да получат помощ и подкрепа в семейната си среда, за водене по-независим живот.

Община Крушари предоставя помощ за лицата с увреждания

Право на личен асистент имат лица с трайни увреждания с установена 90 и над 90 % трайно намалена работоспособност и определена чужда помощ. Личният асистент може да бъде както член на семейството, така и външно лице. С избраните лични асистенти се сключва трудов договор, като размерът на възнаграждението им се определя от часовете заетост. Работните заплати варират от 630 до 1100 лв., съобразно индивидуалната оценка на потребителя и реалната необходимост от лична грижа. Услугата се финансира от държавния бюджет.




В момента 21 човека от селата Крушари, Лозенец, Загорци, Северци, Телериг, Габер и Северняк, са наети за лични асистенти на лица с увреждания.

Консултации по упражняване на права, както и необходимите документи могат да бъдат подавани всеки работен ден в Общинска администрация – Крушари.