Зърнопроизводителите подкрепят протеста срещу шистовия газ

На 25-ти януари ще се състои заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Все още няма уточнен дневен ред, но една от темите, която ще се обсъжда е плащанията на субсидиите, съобщи Панев. Те все още не са започнали.

Зърнопроизводителите подкрепят протеста срещу шистовия газ

В момента производителите са ангажирани с проверка дали заявените от тях площи попадат изцяло или частично в слоя „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2011. Според Орлин Панев, се очакват много възражения, защото площите на места не са коректно отразени. Слоевете за допустимост се променят от Министерството на земеделието и горите всяка година. Последните снимки са доста качествение, по мнение на зърнопроизводителите, но на места, особено около поясите, не са отразени добре, заради сянката на дърветата, например. Има случаи и на застъпени пътища при очертаването. Това не е злонамеренно, но би следвало да се изчисти, като се прецизира времето, в което се правят снимките, смята Панев. Тази тема също ще бъде застъпена на заседанието на УС на НАЗ.


 

Добруджанския съюз на зънопроизводителите подкрепя протеста срещу шистовия газ, който ще се проведе в Добрич  на 14-ти януари. След разговори вчера с инициативния комитет на «Добрич срещу добива на шистов газ», земеделците са призовали своите членове да се включат в шествието.

 

Националната асоциация на зърнопроизводителите е взела решение още на предходното си заседание, с което изцяло подкрепя и застава зад искането за забрана на проучаване и добив на шистов газ по познатия метод. НАЗ ще се включи и в протестните действия. «Ние сме пряко заинтересовани от разрешението на този проблем и сме активни и ще бъдем активни на всички нива на властта за противодействие на унищожаването на почвата и водите», каза още Орлин Панев.