Глоба за бизнесдама, опитала да укрие данъци за над 42 хил.лв.

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване наказателното дело срещу 36-годишната Цанка С., която като управител на „Теранова – Д” ЕООД - Добрич е укрила данък печалба за 2 години - 2005 - 2007. Общата сума на данъчното задължение е в особено големи размери – 42 261,47 лв., представляващо престъпление по Наказателния кодекс.

Глоба за бизнесдама, опитала да укрие данъци за над 42 хил.лв.

До приключване на досъдебното производство обаче, неплатеното данъчно задължение е било внесено в бюджета заедно с лихвите.



Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира днес, че събраните по делото доказателства показват, че Цанка е извършила престъплението. Тя е възстановила причинените на държавния бюджет щети и не е осъждана до момента. Предвид тези обстоятелства, прокурорът поиска тя да бъде освободена от наказателна отговорност и да й бъде наложено административно наказание – глоба в размер на 2 500 лв.


Адвокатът на Цанка заяви, че довереницата му признава вината си и съжалява за стореното. Тъй като не е осъждана и освобождавана от наказателна отговорност, и предвид изминалия значителен период от датата на деянието и становището на Европейския съд по правата на човека, че при нарушени срокове за търсене на наказателна отговорност, се налага по-ниско наказание, защитникът поиска тя да бъде санкционирана с глоба в размер на 1000 - 1500 лв.


Съдът е длъжен да се произнесе в 30-дневен срок.