Преброяване на дивите гъски

За 22-ри пореден път Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви пернати у нас. Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа.

Преброяване на дивите гъски

Те ще посетят почти всички водоеми в страната от 13 до 15 януари 2012 г. В същия период ще бъдат преброени птиците и в повечето европейски страни. В България ще бъдат обхванати над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще проследят броя, вида и разпространението им. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса, има ли промени в средата, която обитават птиците и хората.


 

„Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората”, коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на преброяването. „Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”, допълни той.

 

Резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой. Така например през 1997 г. са регистрирани общо над 703 хиляди индивида водолюбиви птици в цялата страна, а през зимата на 2011 г. бяха регистрирани близо 30% по-малко (около 500 хиляди). Наблюденията за определени видове показват, че те предпочитат да зимуват далече на север от нашата страна, където температурите са по-ниски и благоприятни за тяхното съществуване. Предварителни наблюдения от изминалите седмици на настоящата зима предвещават още по-ниски числености.

 

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други. През студени зими в България е дом на 70% от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска. Близо 20 на сто от популацията на малкия корморан зимува по нашите земи.


В района на Добруджа в момента работят няколко полеви екипа на проект „Сигурни зимовища за червеногушите гъски” по програма Life+ на Европейския съюз. Една от основните дейности е подготовката за улавянето на червеногуши гъски, на които да бъдат поставени сателитни предаватели с цел изясняване на придвижванията на птиците. В ход са и изследвания на хранителната дисперсия на гъските и начина на използване на местообитанията, влиянието на ловната преса и на действащите в района стотици ветрогенератори.


На 6-ти януари полеви екип на БДЗП наблюдава голяма белочела гъска с шиен маркер в района на Дуранкулак. Птицата е пасяла заедно с още около 585 големи белочели и 6 червеногуши гъски  в нива със зимна пшеница.