Добрич сведе глава пред делото на Апостола на свободата Васил Левски

Възпоменанието е по повод 150-годишнината от смъртта на Васил Левски

Добрич сведе глава пред делото на Апостола на свободата Васил Левски

Панихида беше отслужена пред паметника на Васил Левски в деня, в който той преди 150 години е загубил живота си в името на свободата на Отечеството ни. Цветя положиха всички присъстващи – кметът на Община Добрич Йордан Йорданов и кметският екип, областният управител на Добрич Здравко Здравков, общински съветници, представители на образователните и културните институции, жители на Добрич.





В едноминутно мълчание всички присъстващи сведоха глава в знак на признателност към делото на Васил Левски.


В словото си кметът на Община Добрич Йордан Йорданов заяви, че вече век  половина животът на Васил Левски е пример за благородство, морал, чистота, саможертва и несломим дух. „Неговата България се управлява от свети закони. Всички българи, без значение от вяра и етнос живеят като равни, обединени, помагат си като братя“, допълни Йордан Йорданов. Той посочи още, че днес всички трябва не просто да си спомним за неговия подвиг, а да се опитаме да достигнем неговия идеал за чиста и свята република.


Духовият оркестър на Добрич с диригент Стоян Монов изпълни възрожденски песни. Учениците от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ проведоха Караул на паметта.


По време на събитието бяха припомнени част от заветите на Васил Левски:

Нашето драгоценно отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя към благоденствието така щото да бъдем равни на другите европейски народи.

Ний дейците сме си посветили живота за отечеството . Трябва да се мисли зряло, па и да се съветваме един други и да се слушаме, да избягваме и най-малка гордост, да не присвояваме нищо за себе си.

Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни сили.“ 

Левски до новоприети членове в Организацията, 19 ноември 1872 г.

Поклон!