Трудна реализация на селскостопанската продукция отчитат от „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“

Добруджанският земеделски институт беше домакин на редовното отчетно събрание на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“, което се проведе на 17 февруари

Трудна реализация на селскостопанската продукция отчитат от „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“

Като основни предизвикателства пред родните зърнопроизводители директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р инж. Илия Илиев отчете липсата на снеговалежи, войната в Украйна и падането на цените на земеделската продукция. Относно състоянието на посевите той коментира, че те „все още се държат въпреки липсата на снежна покривка, но ако засушаването продължи, ще се надяваме на пролетните валежи“. Като най-тежък проблем за земеделските стопани към настоящия период той определи трудната реализация на селскостопанската продукция.




На отчетното събрание присъстваха членове на асоциацията, директорът на Добруджанския земеделски институт, представители на научния екип на института и зърнопроизводители от района.

Асоциацията на българските зърнопроизводители – Генерал Тошево е учредена през 2000 г. с цел подпомагане на земеделските стопани в Добруджа. Тя е член и учредител през 2006 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите, създадена от девет регионални структури, които днес представляват най-силната професионална организация в бранша.

Председателят на Управителния съвет Коста Костов представи доклад за дейността на асоциацията през отчетния период. Той подчерта, че тя винаги е била насочена в защита на българското зърнопроизводство и в интерес на българските земеделски стопани.

Все повече кооперации и земеделски производители проявяват интерес към дейността й и се присъединяват към нея. Предприемат се стъпки за вписване на Асоциацията в Регистъра на браншовите организации, сектор „Растениевъдство“, бранш „Зърнопроизводство“, което трябва да се случи след приемане на Закона за браншовите организации.

Доц. д-р инж. Илия Илиев сподели желанието си за постоянна връзка между Асоциацията и Добруджанския земеделски институт за решаване на проблемите в зърнопроизводството. 

Общото събрание на Асоциацията гласува единодушно предоставяне на финансова помощ за пострадалите от земетресенията в Република Турция и Сирия под формата на дарение.