Олиото в Добрич - с най-ниска надценка на пазара на дребно

През анализирания период (4-11.01.2012 г.) продължава тенденцията от предходната седмица на леко понижение на средната цена на рафинирано слънчогледово олио на едро. Цените на олиото в магазинната мрежа на страната остават без съществени изменения.

Олиото в Добрич - с най-ниска надценка на пазара на дребно

Средно за страната, слънчогледовото олио на едро се търгува на цена 2,42 лв./литър, с 0,03 лв./литър или 1,2% по-ниска спрямо предходния период. По области, предлагането на продукта е в ценовия диапазон от 2,08 лв./кг до 2,70 лв./кг, съответно в Сливен и Смолян. В голяма част от областните центрове се регистрира леко понижение на цените, в границите от 0,4% (Велико Търново и Разград) до 2,5% (Силистра). Незначително повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,2-1,8%, се регистрира в седем от областите.

 

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,89 лв./литър, с 0,01 лв./литър или 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, цените на олиото в тези обекти са в интервала от 2,59 лв./литър (Добрич) до 3,09 лв./литър (Бургас). През изминалата седмица само в четири от областите се регистрира движение на цените спрямо предходния период, като в три от тях посоката е надолу. Най-значително е понижението на цените в Перник (с 0,12 лв./литър или 4%) и София (с 0,10 лв./литър или 3,3%), а по-слабо изразено е в Търговище (с 0,05 лв./литър или 1,6%). Единствено в големите супермаркети във Варна цените на дребно на брашното бележат повишение, което е с 0,11 лв./литър или 4,3%.

При търговията с олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава непроменена – 2,98 лв./литър.

 

През последната седмица цените на олиото в малките магазини продължават да се движат в диапазона от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). В четири от областите (Враца, Монтана, Перник и Шумен) олиото се търгува на по-ниски цени спрямо предходната седмица, като намалението е в рамките на 0,8-2,5%. Също в четири от областните центрове цените на олиото бележат леко повишение, най-значително в София - с 0,06 лв./литър или 1,9%.

 

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,09 лв./литър.

 

Маржът между цените на едро и тези на дребно в големите супермаркети е най-висок в Сливен (0,90 лв./литър), а за другите търговски обекти във Враца (0,85 лв./литър). Най-малка разлика между цените на едро и тези на дребно е регистрирана в Добрич, като за ГТВ тя е 0,04 лв./литър, а за ДТО достига до 0,21 лв./литър.