Давид Холцингер: Исках да донеса част от Виена с мен

Диригентът от Австрия Давид Холцингер представи днес програмата, която утре любителите на класическата музика могат да чуят в огледалната зала „Нели Божкова“

Давид Холцингер:  Исках да донеса част от Виена с мен

„Бих искал да донеса част от Виена с мен, защото Франц също е бил цигулар като мен и е писал това произведение когато е бил много млад. Досега е представяно  само във Виена, затова прецених, че мога да го представя и тук.“. Така гост диригентът от Австрия представи първото произведение-Интермецо оп. 8 на Франц Шрекер , което ще прозвучи в изпълнение на  Българския камерен оркестър-Добрич на концерта утре, който е посветен на Международния ден на жената.




В концерта ще звучи и Симфония за струнен оркестър № 9 на Феликс Менделсон. Произведението е написано, когато той все още е бил тийнейджър. Затова и симфонията носи пролетно настроение, което подхожда на пролетта, която настъпва скоро, разказа Холцингер.

Идеята за третото произведение,  Бела Барток – Дивертименто,  е била оркестърът да представи нещо ново, което  досега не е изпълнявал. Но има и друга причина, допълни Давид Холцингер. Първата и третата част са композирани като сатира. А втората част е писана по време на Втората световна война, когато  Германия напада Полша. И тъй като съпругата на композитора е била еврейка и той се е страхувал за живота й, пише втората част. „Това е и връзката с 8 март“, обясни избора си на произведение Давид Холцингер.

 

Концертът е утре от 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова".  Билети могат да бъдат закупени от 16.30 ч. в самата зала.