Увеличават се средствата за трансплантации

От тази година Министерството на здравеопазването ще плаща повече за извършването на трансплантации. Целта е да се допринесе за нарастването на броя на тези операции у нас, съобщават от ведомството.

Увеличават се средствата за трансплантации

Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб – с 25 хил. лв., а с 20 хил. лв.  се вдигат парите за трансплантация на сърце. С по 5 хил. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, значително е увеличението и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки.

 

 Запазват се размера на средствата за откриване на донор на 1500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране – до 5 хил. лв., вземане на бъбрек от жив донор – до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор – до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор – 5 хил. лв., плазмафереза – 7 хил. лв.

 

Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1500 лв. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек МЗ ще дава до 10 хил. лв., при сърце – до 25 хил. лв., а при черен дроб – до 20 хил. лв.