Световно първенство по стригане на овце ще се проведе в Нова Зеландия

Правителствената служба за финансиране на елитни спортове вече признава стригането като спорт.

Световно първенство по стригане на овце ще се проведе в Нова Зеландия
Федерацията на фермерите в Нова Зеландия призова стригането на овце да бъде включено към олимпийските спортове. По повод предстоящото световно първенство по стригане, което ще се проведе в Нова Зеландия през март, говорителката на федерацията Джанет Максуел подчерта, че стригането на овце заслужава международно признание, пише inews.bg.

Новозеландската правителствена служба за финансиране на елитни спортове вече признава стригането като спорт и предоставя безвъзмездна помощ, за да подпомогне организирането на състезания.

"Дойде време да издигнем спортният статус на стригането на по-високо ниво", заяви Максуел в изявление. "Един от начините е да бъде включено като демонстрационен спорт или в Игрите на Общността на нациите, или в Олимпийските игри".

Максуел подчерта, че един обигран стригач може да остриже до 700 овце за осем часа, което се равнява на вземането на две маратонски дължини и на практика го прави спортист от световна класа.

"Уверявам ви, че тази дейност е свързана с огромни физически усилия. Топ стригачите са спортисти, които издигат стригането на друго ниво", заяви още Джанет. Държавната статистика сочи, че овцете в Нова Зеландия имат огромно числено превъзходство над населението - 40 милиона овце спрямо 4,4 милиона души.