България е с павилион на 18-то Международно архитектурно изложение във Венеция

Изложбата на България представлява изследване на бъдещето, белязано от упадък на градовете и бягство от селските райони

България е с павилион на 18-то Международно архитектурно изложение във Венеция

На Биеналето „Архитектура 2023“ българският павилион ще представи изложбата „Образованието е движение от тъмнина към светлина“, която се фокусира върху следите от съществуването, обезлюдяването и изоставените училища в страната. 




Това е изследване на бъдещето, белязано от упадък на градовете и бягство от селските райони. Проектът е избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.


Снимка: Левуново

Автор - Александър Думарей

Copyright - Александър Думарей


Снимка: Райово

Автор - Александър Думарей

Copyright - Александър Думарей

През последните три десетилетия населението на страната намалява с бързи темпове и се очаква този процес да продължи и в бъдеще. С намаляването на населението има все по-малко деца, които да запълнят училищата. За да илюстрират визуално процеса на изоставяне и намаляване на броя на населението, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова и Мария Гяурова работят в екип с белгийския фотограф Александър Думарей. В изложбата са представени снимки, събрани по време на пътуванията му в страната, информация за заснетите училища, мебели и инструменти, събрани от изоставените обекти. Кураторите си сътрудничат с институции и общини, за да съберат тези артефакти.

 Изложбата е разделена на три основни зони - „вход“, „класна стая“ и „зона за интервюта/дебати“, които приканват посетителите постепенно да се потопят в сложния и актуален проблем за свиването на регионите. Сценографията на изложбата е нещо повече от обикновен фон; тя е платформа за обмисляне, подтикваща посетителите да се включат в диалог за предизвикателствата, пред които сме изправени.

Oткриването на българския павилион ще е на 18 май.