Капитаните: Разчитаме румънската страна да освободи корабите ни, тъй като десет семейства сме без препитание

Рибарите, които бяха задържани заедно с корабите в Румъния, утре трябва да се явят в Констанца. Румънските власти започват процедура за запор на корабите

Капитаните: Разчитаме румънската страна да освободи  корабите ни, тъй като десет семейства сме без препитание

Красимир Петров е собственик на два от задържаните риболовни кораба в Констанца. Разказва, че все още не е наясно какви са обвиненията срещу тях. „Оказа се, че на последния протокол, който ни дадоха румънските власти, накрая са изписани членове от тяхното законодателство. По време на разпитите имаше и преводач, но ние там така и не разбрахме в какво ни обвиняват. Все още нямаме и отговор то Румъния защо задържат корабите и какви са нарушенията ни“, разказва Петров.




„Сега най-голямата грижа е корабите да бъдат освободени, за да можем да продължим да работим. Сметките идват, банките чакат да плащаме кредити, а приходи нямаме. Нека освободят корабите, а ние ще се явяваме по делата, няма къде да избягаме“, допълва Петров.

Според председателя на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев рибарите не знаят каква е причината за задържането на корабите-дали са залог за евентуална глоба  или пък доказателствен материал. Но и той отново повтори, че екипажите не са извършили нарушение, тъй като не са риболували в румънски води, а в европейски.

Според  Димитър Димитров, адвокатът на сдружението,  казусът  с Румъния не касае спор относно зоната на риболов. Корабите са риболовствали на 55 мили източно от Констанца. Въпросът е дали корабите ни имат това право и кои разпоредби трябва да спазват. „След 01.01.2007 г. българските риболовни кораби имат равен достъп до водите на Румъния в Черно море (след 12 милната зона, т.е. отвъд териториалното й море). След тази дата румънските риболовни кораби имат идентични права до водите на България в Черно море (след 12 милната зона, т.е. отвъд нашето териториално море). Равният достъп дава право на българските кораби, на база българските лицензии/разрешителни, да риболовстват в румънски води (след 12 милната зона). Риболовът в румънските морски пространства в Черно море от български риболовни кораби следва да е съобразен със съответните нормативни актове на Европейския съюз. Вътрешните (националните) нормативни актове на Република Румъния обаче са приложими единствено по отношение на риболовните кораби на Република Румъния.“, е мнението на адвокат Димитров.