Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“ участва в транснационален проект „Еко-кошница, моля!“

Новият проект „Еко-кошница, моля!“ обединява три български и пет словенски местни инициативни групи (МИГ)

Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“ участва в транснационален проект „Еко-кошница, моля!“

Партньори от българска страна са МИГ „Тунджа“ (водещ партньор), МИГ „Елхово-Болярово“ и МИГ „Балчик-Генерал Тошево“. 




Проектът „Еко-кошница, моля!“ е насочен към приобщаването на производители и преработватели на здравословни, местни и органични храни, както и други заинтересовани страни, към целите на стратегията на Европейския съюз "От фермата до трапезата", подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига. В рамките на проекта ще бъдат реализирани съвместни инициативи за подкрепа и популяризиране на местни и био продукти.

За да бъде разгърнат потенциала за производство и представяне на тези продукти, партниращите МИГ съвместно ще създадат Каталог "Еко, кошница, моля!“ и интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, английски и словенски (с QR code).

Предвидено е на територията на всеки един от партньорите да се проведат обучения, свързани с производството на продуктите, както провеждането на фестивални събития.

Българските МИГ ще бъдат подкрепени с 464 696 лв. от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Продължителността на проекта е 24 месеца, до март 2025 г.