От архивите на Галерията: художникът Янко Атанасов

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: художникът Янко Атанасов

На 24 февруари 1967 г. е назначен първият директор на галерията – художникът Янко Атанасов, роден и израснал в Добрич. Той допринася за организацията на работата, както и за новите инициативи в популяризирането на изобразителното изкуство.





Подновено е издирването на стари добруджански майстори, чиито картини, оставени на обществени места се похабяват. Янко Атанасов е особено ревнив към опазването на историческото и художественото наследство на добруджанския край.


 "Нашествие" Янко Атанасов

Започва издирването и картотекирането на иконното богатство на добруджанските църкви. Поема инициативата да издири и проучи приноса на художника Господин Желязков. Поставя проблема за издирване на надарени младежи и създава школа към галерията за тяхната подготовка за кандидатстване в НХА и в художествените училища. 


Янко Атанасов, Захари Медникаров и Калчо Георгиев - актьор


Янко Атанасов в ателието


"Балчик" Янко Атанасов


"Батовската воденица" Янко Атанасов


"Добричкия пролетен панаир" Янко Атанасов


"Дуранкулак 1900" Янко Атанасов"

(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“, каталога на ХГ – Добрич от 1998 г. и „Страници от архива на Художествена галерия – Добрич“)